Wat is Keramiek?
Wat is Keramiek?

De Vidar Ceramic Shingle, Pantheon Nordic & Earth en de Colosseum Earth zijn allemaal gemaakt van keramiek. Keramiek is een verzamelnaam voor alle objecten die gemaakt worden van gebakken klei. Vaak zijn dit producten die gemaakt worden vanuit een noodzaak, in ons geval dus het bedekken van een gevel. 

De meest voorkomende voorbeelden van keramiek in het dagelijks leven zijn aardewerk, porselein en steengoed. Keramiek ontstaat door verhitting, wat vaak in oven gebeurt en soms in combinatie met druk. 

De geschiedenis van Keramiek

Het woord keramiek komt van het Griekse woord ‘keramos’ en betekent letterlijk ‘werk gemaakt van aarde’. Eén van de allereerste gebruiken van keramiek gaat helemaal terug naar 11.000 V Chr. naar de Egyptenaren. Die gebruikten dit voornamelijk voor versieringen en niet voor bouwtoepassingen zoals nu veelvuldig wordt gebeurt. 

Op de Grieken en Romeinen na, had Europa niet veel met keramiek gedaan. Vooral niet op bouwtechnisch gebied. De eerste echte grote aantallen van keramiek kwamen uit het verre oosten rond de 17e eeuw, die het gebruik van keramiek vooral in porselein zeer ver hadden doorontwikkeld. 

Massaproductie

Pas in de 19e eeuw werden de allereerste massaproductie fabrieken in werking gesteld om het magische goedje om te zetten naar bijvoorbeeld bakstenen en porselein. Daarnaast kwamen ook de wetenschappelijke toepassingen op keramiek in de vorm van ceramische procedé, wat feitelijk het glazen laagje op bijvoorbeeld sanitair en serviesgoed. 

Duurzaam én kneedbaar

Klei is één van de belangrijkste grondstoffen voor zowel bouw- als keramische producten. Meestal wordt dit dus afgewerkt met glazuur en engobe voor bescherming én voor het oog. De reden voor de populariteit is omdat keramiek extreem kneedbaar is en bestand tegen barre weersomstandigheden is. Daarnaast is klei extreem duurzaam doordat de mens het klei niet sneller opmaakt dan dat de natuur het maakt. Dit bleek uit een studie uit 2009 door universiteiten Wageningen en Utrecht. 

Productieproces van keramiek

Hedendaags is één van de belangrijkste speerpunten dat keramiek wordt geproduceerd met minimale energie, opvallend is dat hierbij géén afval wordt geproduceerd. Het proces verloopt relatief simpel. 

Voorbewerking van de kei

Allereerst wordt het klei opgeslagen om een homogeen grondstofmengsel te krijgen, deze vindt plaats in verschillende fasen. In eerste instantie wordt de klei gekneed en/of gewalst om de juiste korrelgrootte te krijgen om deze daarna op te slaan voor enkele dagen tot een aantal maanden. 

Voordat de klei wordt vormgegeven moet het vochtgehalte worden gecontroleerd. Soms moet er namelijk water aan worden toegevoegd om de juiste consistentie te krijgen. 

Vormgeving van het gewenste product

De kleimassa wordt vervolgens naar een vacuüm-pers gevoerd waar een ‘kleikoek’ wordt gemaakt van de losse klei. Deze handeling is van groot belang omdat de mate van persing erg bepalend is voor de kwaliteit en vorstbestendigheid van het keramisch product.

De streng die de kleikoek nog is wordt in parten gesneden en deze parten gaan naar de mallen. Hier wordt de kleikoek in de gewenste  vorm geperst. De messen rondom de mallen snijden de overtollige klei weg. Een andere manier om klei in een vorm te krijgen is extruderen. Hier wordt de vochtige massa door een matrijs / mondstuk geperst en op de gewenste afmeting gesneden.

Drogen en bakken

Allereerst wordt, indien nodig, de klei gedroogd om het vochtgehalte naar beneden te halen om vervolgens in ovens te zetten waar deze worden gebakken tussen de 800 – 1300 °C. Wanneer het proces is afgelopen en de producten afgekoeld zijn worden ze verpakt voor de verzending. Tussentijds wordt er continue aan kwaliteitsbewaking gedaan om de beste kwaliteit te kunnen garanderen.


Vraag direct een monster aan 

Klik op één van de knoppen hieronder om informatie op te vragen of direct een monster aan te vragen. Wij helpen u graag met vraagstukken of om even mee te denken waar nodig.  

Vidar ceramic shingle

Smalle keramische stenen die worden geschroefd op een aluminium frame. Beschikbaar in 9 verschillende kleuren met elk een achterzijde die tevens gebruikt kan worden als voorzijde. 

Pantheon Nordic

Geïnspireerd door de kleuren van het landschap in Scandinavië én samen met de Colosseum Earth het nieuwste aanbod van Architile. Beschikbaar in 7 unieke kleuren. 

Pantheon & Colosseum Earth

Andere kleuren én andere afmetingen onderscheidt de Pantheon & Colosseum Earth van de anderen. Tevens hebben deze de unieke toepassing om zonder schroeven bevestigd te worden aan de gevel.